Janet Fielding om sin återkomst till Doctor Who, sina ”ärliga” DVD-kommentarer och varför hon föredrar omstarten efter 2005

Följande artikel publicerades först i septembernumret 2023 av SFX magazine. Du kan köpa en tryckt kopia här.

När SFX träffar Janet Fielding för en pratstund har hon tagit en paus från inspelningen av ett Doctor Who-ljudspel för Big Finish. Men förvänta dig inte att hon ska avslöja något om handlingen. ”Jag skulle kunna berätta, men jag tror att jag skulle behöva döda dig!” skrattar hon. Men hon kan avslöja att ”det är en rolig historia. Det är fler episoder än vanligt. Och som vanligt är det en fantastisk rollbesättning.”

Hemlighetsmakeri är inget nytt för Fielding. NDA:er följer med praktiskt taget varje Doctor Who-jobb hon får, oavsett om det är en dokumentär, kommentar eller ljudbok. Men inget projekt under de senaste åren har varit av samma omfattning som hennes återkomst till TV-serien. Några vita lögner berättades för att säkerställa att nyheten inte läckte ut. ”Jag var tvungen”, betonar hon. ”Folk på Twitter sa hela tiden: ’Skulle du inte älska att komma tillbaka till Doctor Who?’ ’Ja, det skulle jag!’ Du vet?”

Återvänder till Oz

Doctor Who

(Bildkredit: BBC)

Tegans efterlängtade comeback i ”The Power Of The Doctor” var till synes en önskan för showrunnern och 80-talsfantasten Chris Chibnall, som hade uttryckt sin önskan att få tillbaka karaktären i en intervju i februari 2020. Fielding blev medveten om hans kommentarer när Doctor Who casting director Andy Pryor kontaktade henne.

”Han frågade om jag skulle vara intresserad av att återvända till serien. Jag tänkte på det i tre sekunder och sa sedan ja”, säger hon. ”Och sedan blev jag orolig på alla möjliga fronter. Eftersom jag inte hade stått framför kameran på 37 år, skulle jag kunna komma ihåg repliker? Jag behöver inte lära mig repliker längre, så jag är inte van vid det.”

Fielding fick möjlighet att dela med sig av sina idéer om Tegan och var hon kan befinna sig i sitt liv. ”[Chibnall] gillade dem – jag tror att de stämde överens med den typ av saker som han var intresserad av. Min teori var att man inte kunde resa i TARDIS utan att bli djupt förändrad, och att den Tegan som åkte in i TARDIS inte var den Tegan som slutligen kom ut ur TARDIS. Och att det ändrade hennes livsförlopp.”

”The Power Of The Doctor” spelades in i Cardiff under hösten 2021. ”Det värsta var att de började med min första scen”, säger Fielding, ”och tyvärr handlade den om att prata i mobiltelefon.”

I scenen återknyter Tegan kontakten via videosamtal med följeslagaren Ace (Sophie Aldred). ”Sophie var inte där”, säger Fielding, ”så första regiassistenten läste in för mig. Det var lite konstigt. Och jag kunde se mig själv i telefonen! Jag var tvungen att be dem sätta tejp över det eftersom det var så avskräckande. Nu när jag ser någon prata i telefon, hålla fram den och prata, tänker jag: ’Kan du se dig själv?’ Hur avskräckande är inte det?” För att förhindra att hon och Aldred skulle bli upptäckta av fans kördes de till och från inspelningen i tunga rockar som Fielding jämförde med de som bärs av personer som simmar i kallt vatten.

Läs mer  Stranger Things säsong 5 kommer att börja filma i maj, avslöjar Star Noah Schnapp

”Vi var tvungna att sätta huvan över huvudet och sedan höll de ett paraply över oss”, minns hon. ”Folk kom alltid fram för att se vem som gick in och ut. Som tur var var vi alla tvungna att bära mask på grund av Covid. Så om vi hade ledigt och gick runt i Cardiff kunde vi bära mask och ingen skulle känna igen oss. Det bästa var att springa på folk jag kände. De var verkligen trevliga mot oss”, avslutar hon om sitt Cardiff-äventyr. ”Sophie och jag blev kungligt behandlade. Det var en härlig upplevelse.”

Doktor Who

(Bildkredit: BBC)

Tegans återkomst offentliggjordes i en trailer efter ett avsnitt som sändes påsken 2022. ”Det var fantastiskt”, ler Fielding. ”Mitt Twitter-flöde gick helt bananas.” Men bad hon om ursäkt till någon av de vänner som hon hade ljugit för? ”Nej, det var synd!” Vi pratar med Fielding några dagar efter tillkännagivandet av boxen med säsong 20, den andra av hennes tre Peter Davison-säsonger som släpps på Blu-ray. ”Folk gillade trailern, eller hur?”, ler hon.

Hon syftar på ”The Passenger”, ett mini-avsnitt skrivet och regisserat av Pete McTighe, som återförenade Tegan med hennes tidsresenär Nyssa (Sarah Sutton) efter fyra decennier. ”Det var underbart”, säger Fielding. ”Det var verkligen trevligt att se hennes karaktär tillbaka på skärmen. Fansen älskar henne verkligen, så det var en riktig upplevelse. Och jag älskar manuset – det är fantastiskt. En sådan cool idé.”

Inspelningen ägde rum på ett tivoli i Southend. ”Det var sent på kvällen veckan före årets längsta dag, så solen hade inte gått ner. Men vi var riktigt kalla.” Men som Sutton visade i en bakom-kulisserna-video hade ögonblicket förberetts. ”Jag tar ofta med mig en varmvattenflaska eftersom det är ett bra sätt att hålla sig lite varmare”, säger Fielding. ”Sarah uttryckte sin avund för min varmvattenflaska. Det gjorde de alla faktiskt. Pete måste ha frusit – han hade en T-shirt på sig om jag minns rätt. Det är svårt, och det är svårt!”

Att se Fielding mysa under en filt är en välbekant syn för tittare av Blu-ray-seriens Gogglebox-liknande Behind The Sofa-inlägg. I det här fallet beror det inte på att studion är kylig. ”Det spelar ingen roll hur varmt det är, jag gillar att titta på TV under någon form av täcke”, säger hon. ”Min svägerska äger Urban Sewing Lounge [i Brisbane] och genom åren har hon gjort olika lapptäckssaker till mig, och sedan har andra människor gett mig filtar. Som en uppmuntran till Peter Davison gjorde sedan [producenten av Blu-ray-serien] Russell Minton en ’Everybody Loves Tegan’-filt som jag stolt vecklade ut, till Peters stora förskräckelse!” Hon skrattar. ”Jag älskar honom verkligen!”

Läs mer  Amazon håller med om att se på första hand med kritisk roll och tillkännager Mighty Nein Show

Med den kommande boxen kommer Fielding att ha medverkat i rekordmånga 10 säsonger av Bakom soffan. ”Det är för att jag är så läppig”, säger hon trotsigt. Hon vet att hennes stil är populär bland tittarna. ”Det började redan på 90-talet när Peter [Davison] och jag gjorde DVD-kommentarer”, förklarar hon. ”Vi var ärligare än de flesta. Vi ville göra det mer intressant. Vi kunde vara oförskämda mot varandra och specialeffekterna och liknande saker om de inte fungerade. Vi sa som det var.”

Fielding har sett (och kommenterat med stor ärlighet) dussintals klassiska Doctor Who-berättelser under de senaste åren. Så vad har hon lärt sig om serien? ”Gud, jag vet inte”, skrattar hon och tar en paus för att reflektera över en aspekt av serien som helt klart berör henne. ”Jag har lärt mig att Doctor Who har en mycket rik kultur. Och många människor tycker att det är en riktigt bra plats att fly till. Och vad man upptäcker med tiden är att det har betytt mycket för människor vid olika krispunkter i deras liv. Du har en plats i deras hjärtan av den anledningen. Och det är en mycket privilegierad plats att vara på.”

Team Tegan

Doktor Who

(Bildkredit: BBC)

När det gäller berättelserna, tycker hon om att titta på dem? ”Nej, inte om jag är med i dem. Jag kan njuta av dem om andra gör det, men inte om jag är med i dem.” Säsong 20 – som innehåller framträdande roller för Tegan i ”Snakedance” och ”Enlightenment” – kommer därför att bli en mer utmanande titt för henne än vanligt. Trots sina goda minnen av den klassiska serien har Fielding en förkärlek för 2000-talets Doctor Who. ”Jag tycker att karaktärsutvecklingen är bättre nuförtiden och det gör den mer universell”, säger hon, ”men jag kan ha fel. Den hade en enorm publik på den tiden, och den har en enorm publik nu, så jag har uppenbarligen fel.

”Science fiction är en mycket märklig företeelse, eller hur? Folk blir väldigt hängivna. Jag tror att det delvis beror på att det är en plats för flykt och att det också är en plats för utforskning. Man kan utforska alla möjliga olika idéer och koncept. Mycket ofta är berättelserna analogier, eller så utforskar de teman som är aktuella och som finns i den stora världen.” Den kommande boxen innehåller flera nya dokumentärer. Vi får se Fielding, Sutton och Davison på en resa till Timelash-konventet i Kassel, Tyskland – ”Vi hade så roligt. Vi bråkade hela vägen!” – och på ett besök i Amsterdam där de filmade ”Arc Of Infinity” 1982. Detta innebar en sammankomst med den holländska Doctor Who-fanklubben.

”Jag hade varit någonstans och någon från fanklubben hade gett mig ett kort. Jag sa till Russell: ’Varför tar vi inte kontakt med dessa människor?’ Och det var vad vi gjorde. De trodde att det skulle vara ett BBC-team, men de insåg inte förrän de kom till inspelningsplatsen att vi också skulle vara där.” Skådespelarna följde med fanklubben på en båttur, där de svarade på frågor och signerade memorabilia, innan de återbesökte flera ursprungliga inspelningsplatser.

Läs mer  You Season 4 Del 2 Trailer har en viktig karaktärsavkastning

”Problemet var att Pride var på väg att hända så allt hade förändrats”, säger Fielding. ”Det var saker uppställda över hela stan, så det var väldigt annorlunda. Men jag hade jättekul.” Innan Fielding återvänder till studion gör SFX en observation. Under alla de år som hon har spelat in för Big Finish har hon ännu inte medverkat i en pjäs med sin ursprungliga doktor, Tom Baker. Finns det någon särskild anledning till det?

Doctor Who

(Bildkredit: BBC)

”Jag gjorde bara en historia med Tom [på TV]”, säger hon, ”så i princip får han alltid Lou [Jameson] att göra dem.” Fieldings första framträdande i ”Logopolis” sammanföll med Bakers avgång, så de två arbetade tillsammans endast flyktigt. Var Baker en välkomnande närvaro på inspelningsplatsen? ”Nej”, säger hon ärligt. ”Han var inte en välkomnande närvaro på inspelningsplatsen. Tvärtom.” Hon gör en paus. ”Det var länge sedan. Jag har inga starka känslor för det nu, varken på det ena eller andra sättet.” Det är ingen hemlighet att Baker var trött och frustrerad när hans tid i programmet närmade sig sitt slut.

Lyckligtvis är Fieldings erfarenhet av den femte doktorn och co en helt annan historia. “Look, that’s my team. And it’s a bit like my last lines [on the show]: I want to do something that I’m going to enjoy. I know I’ll enjoy working with Peter and, when I did ‘The Power Of The Doctor’, I knew that I’d enjoy working with Sophie. Do you know what I mean? Why bust a gut to work with someone when you may or not enjoy working with them? “I don’t know. People tell me that Tom’s changed a lot, and he says he has. But I don’t know. We did a DVD commentary together, him, Chris Bidmead [script editor] and me. That was fine. “The thing is,” she continues, “I don’t feel particularly relaxed with Tom. I don’t feel unrelaxed but… Yeah. On the other hand, Pete [Davison] and I take the piss out of each other all the time, and I like to operate on that level. It’s very Australian.”

Sjutton år efter sin Big Finish-debut är Fieldings tid i studion med ”Team 5” inte mindre njutbar. Hon kommer att fortsätta att spela Tegan så länge hon blir tillfrågad. ”Varför skulle jag inte göra det? Jag njuter av det!” Fantastiska nyheter för Doctor Who-fans. Kan någon berätta för oss var vi kan köpa en av dessa Tegan-filtar?

Doctor Who: The Collection säsong 20 finns tillgänglig att köpa nu. För mer science fiction-kul, se vår lista över de bästa sci-fi-filmerna genom tiderna.

Frenk Rodriguez
Hej, jag heter Frenk Rodriguez. Jag är en erfaren skribent med en stark förmåga att kommunicera tydligt och effektivt genom mitt skrivande. Jag har en djup förståelse för spelbranschen och håller mig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna. Jag är detaljorienterad och kan noggrant analysera och utvärdera spel, och jag närmar mig mitt arbete med objektivitet och rättvisa. Jag tillför också ett kreativt och innovativt perspektiv till mitt skrivande och mina analyser, vilket bidrar till att göra mina guider och recensioner engagerande och intressanta för läsarna. På det hela taget har dessa egenskaper gjort att jag har kunnat bli en pålitlig och tillförlitlig källa till information och insikter inom spelbranschen.