Jag trodde aldrig att det skulle bli Batman som helt förändrade mitt liv

Att säga att Batman förändrade mitt liv kan låta som en dramatisk överdrift, men det satte mig verkligen på en resa som ledde till att jag nu sitter här och skriver det här korta kärleksbrevet som du läser nu. Jag kan till och med sätta fingret på det exakta datum då min värld vändes upp och ner: 19 augusti 2008. Det var första gången jag såg Christopher Nolans magnifika mästerverk The Dark Knight på bio.

När jag växte upp var jag livrädd för biografen: det var för högt ljud, för mörkt och lukten av popcorn fick mig att må illa. Medan min cinefile pappa tog med min lillasyster på bio tillbringade jag min tid i bokhandeln bredvid med min mamma. Film var helt enkelt inte en del av mitt liv, och därför blev mina föräldrar förvånade när jag sa att jag ville se The Dark Knight på min 14-årsdag. Men det var bara något med idén om den här filmen som gjorde mig nyfiken, från de spännande trailrarna till den virala marknadsföringskampanjen och naturligtvis de många, många femstjärniga recensionerna. Nyheten om stjärnan Heath Ledgers tragiska död hade också fångat min uppmärksamhet, och det var den som introducerade mig till karaktären Jokern. Vem var denna skrattande galning, med sitt smutsiga vitmålade ansikte, sitt nervösa flin och sin smutsiga lila kostym? Och varför jagade den maskerade medborgargardisten honom? Vad var det för relation mellan de två och varför i helvete var mannen klädd som en fladdermus? Från detta utomstående perspektiv hade jag inte en aning, men jag visste att jag ville ha svar på dessa frågor.

Varför så allvarlig?

Den mörke riddaren

(Bildkredit: Warner Bros./DC)

Ingenting kunde dock ha förberett mig på inte bara hur förbannat briljant The Dark Knight är, utan också hur mycket den skulle påverka mig. Från den allra första slående öppningsscenen med Jokerns bankrån var jag helt hänförd – när eftertexterna hade rullat kändes det som om mina ögon äntligen var vidöppna. Jag har fortfarande inte upplevt något på den nivån igen och ärligt talat tvivlar jag på att jag någonsin kommer att göra det.

En ny värld hade öppnat sig för mig och jag var fast besluten att dyka rakt in i den och läsa allt jag kunde om Batman, Nolan och filmer i allmänhet. Min besatthet innebar naturligtvis att jag var tvungen att komma över min rädsla för biografer ganska snabbt, även om jag fortfarande erkänner att jag inte tål lukten och smaken av popcorn. Så småningom insåg jag att jag ville omvandla min kärlek till filmer till ett jobb efter att min pappa introducerat mig till filmkritik och uppmuntrat mig att börja skriva recensioner på min alldeles egna blogg (må The Mint Film Blog vila i frid i djupet av internet någonstans). Det var inte bara det som formade min karriär, utan det var också så jag träffade min partner, en annan filmfantast och journalist.

Läs mer  Hur är Loki's He Who Rests och Ant-Man och The Wasp: Quantumania's Kang anslutna?

En tyst väktare

Bruce Wayne står framför Batmans dräkt

(Bildkredit: Warner Bros)

Det är konstigt att jag har en film och en fiktiv karaktär att tacka för allt detta, men det har jag verkligen – om min nyfikenhet på Batman inte hade fått mig att möta min rädsla när jag såg The Dark Knight, och om den filmen inte hade varit otrolig, vem vet var jag hade hamnat i livet. Förmodligen inte här…

Och denna Batman-dag, som firas den 16 september i år, är ännu mer speciell för mig eftersom den kommer två månader efter en upplevelse som helt enkelt var en dröm som gick i uppfyllelse: att intervjua Nolan själv för hans senaste triumf Oppenheimer (något som fortfarande inte känns verkligt). Mina tweets om detta ledde till en del snobbism i kommentarerna när folk skrattade åt det faktum att en superhjältefilm var det som fick mig att bli kär i film, men det var oundvikligt. Det som förvånade mig var hur många som svarade och kontaktade mig för att dela med sig av sina egna erfarenheter av hur The Dark Knight eller någon annan Batman-film förändrade allt för dem också. Vid närmare eftertanke har det verkligen funnits en för varje generation, från Adam Wests knäppa 60-talsshow till Robert Pattinsons senaste gråhåriga tolkning av den maskerade detektiven. Ja, en dum man klädd som en fladdermus hade så stor inverkan på mig, men trots det, borde inte det firas istället för att skrattas åt? Jag tycker det.

Batman-dagen är den 16 september 2023. För de kommande DC-filmerna och TV-serierna som du behöver hålla utkik efter, har vi vår guide.

Frenk Rodriguez
Hej, jag heter Frenk Rodriguez. Jag är en erfaren skribent med en stark förmåga att kommunicera tydligt och effektivt genom mitt skrivande. Jag har en djup förståelse för spelbranschen och håller mig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna. Jag är detaljorienterad och kan noggrant analysera och utvärdera spel, och jag närmar mig mitt arbete med objektivitet och rättvisa. Jag tillför också ett kreativt och innovativt perspektiv till mitt skrivande och mina analyser, vilket bidrar till att göra mina guider och recensioner engagerande och intressanta för läsarna. På det hela taget har dessa egenskaper gjort att jag har kunnat bli en pålitlig och tillförlitlig källa till information och insikter inom spelbranschen.