Ewan McGregors genreöverskridande nya film kommer att störa ditt huvud

Ewan McGregor, Taylor Russell, Rhys Ifans och Ellen Burstyn är bara några av de fantastiska skådespelarna i Niclas Larssons långfilmsdebut Mother, Couch. Den svenske regissören hade en A-lista med skådespelare för den intima men ambitiösa filmen, som nyligen hade premiär på Toronto International Film Festival, men han kunde inte tro sin lycka när den stjärnspäckade rollistan började skriva upp sig för projektet.

”Man vågar inte riktigt tro att man ska få en sådan här rollbesättning”, medger Larsson i ett exklusivt samtal med Total Film från Toronto. ”Du sitter i din lilla bubbla så länge och skriver dina dumma små skämt och hoppas att du ska locka bra människor – och sedan ber du dem i princip att göra det gratis. Så jag skickade manuset till Ewan [McGregor] eftersom jag var ett stort fan av vad han gjorde i Mike Mills’ Beginners. Ewan var den första som anmälde sig.”

Exorcisten-ikonen Burstyn – som spelar en karaktär som kallas Mother i filmen – var den som var svårast att sälja. ”Ellen behövde övertygas eftersom hon är en metodskådespelare och hon måste verkligen känna sin karaktär”, avslöjar Larsson. ”Hon var rädd. Hon var faktiskt livrädd för Mother, så jag gav henne ett löfte. Jag sa till Ellen: ’Jag lovar inga omtagningar, inga ADR-sessioner, ingenting sådant. Om du ger mig tre veckor kommer du aldrig att behöva återvända till Mother.’ Jag höll mitt löfte.”

Larsson är inte främmande för att arbeta med A-listers, eftersom han tidigare har regisserat två prisbelönta kortfilmer för Vogue med Alicia Vikander och Anna Wintour. Hur är Ewan McGregor i jämförelse? ”Ewan är underbar”, säger filmskaparen entusiastiskt. ”Han är kanske en av de mest känslomässigt samstämda människor jag någonsin har träffat. Han är så medveten och hyperfokuserad på allt jag kastar på honom. Ewan är den vackraste mannen.”

Taylor Russell och Ewan McGregor i Mother, Couch

(Bildkredit: Med tillstånd av TIFF)

Det mesta av den surrealistiska och kusliga handlingen i Mother, Couch utspelar sig i en avlägsen möbelaffär där en mamma sitter på en grön soffa och vägrar att lämna den. Filmen, som Larsson har adapterat från den svenska romanen Mamma I Soffa (av Jerken Virdborg), är en spännande blandning av genrer. Det är ett familjedrama, en komedi och en skräckfilm, men Larsson är väl medveten om att filmen inte är för alla.

Läs mer  När kommer Ant-Man och Wasp Quantumania till Disney Plus?

När regissören tillfrågas om projektets polariserande natur avslöjar han att det alltid var en del av planen. ”Skrämmer den mig? Inte alls”, säger han med ett leende. ”Jag är likadan när jag tittar på film. Jag kan f*cking hata en film, men sedan hör jag att andra människor älskar den. Visst, det krävs en förvärvad smak för att gilla en film som den här – men å andra sidan, om du har den förvärvade smaken, njuter du verkligen av den och den är till för dig.”

Det finns ytterligare en anledning till att den svenska regissören mer än gärna deltar i ett kontroversiellt projekt: ”Det här är min debutfilm och jag kan inte ta det säkra före det osäkra. Jag har en lång karriär framför mig, men jag skulle vara den tråkigaste personen i världen om jag gjorde en säker film. Det är inte jag.” Helt rätt.

Mother, Couch visades på Toronto International Film Festival 2023. Ett premiärdatum kommer att meddelas i sinom tid.

För allt annat som året har i beredskap, kolla in vår guide till alla 2023 års kommande större filmlanseringsdatum

Frenk Rodriguez
Hej, jag heter Frenk Rodriguez. Jag är en erfaren skribent med en stark förmåga att kommunicera tydligt och effektivt genom mitt skrivande. Jag har en djup förståelse för spelbranschen och håller mig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna. Jag är detaljorienterad och kan noggrant analysera och utvärdera spel, och jag närmar mig mitt arbete med objektivitet och rättvisa. Jag tillför också ett kreativt och innovativt perspektiv till mitt skrivande och mina analyser, vilket bidrar till att göra mina guider och recensioner engagerande och intressanta för läsarna. På det hela taget har dessa egenskaper gjort att jag har kunnat bli en pålitlig och tillförlitlig källa till information och insikter inom spelbranschen.