Cory Barlog, Keita Iizuka och flera PlayStation-utvecklare på de spel som definierade dem

Medan vi alla kan komma överens om PlayStations bästa spel, är det lite svårare att välja en personlig träff från de senaste 24 åren. Efter att ha nått en milstolpe med nummer 150, frågar Official PlayStation Magazine några av deras favoritutvecklare om de spel som påverkat dem mest, och de franchisingar som de tycker har ändrat branschen för alltid. Håll dig på din DualShock, vi ska på en resa ner i PlayStation-minnesfältet.

Cory Barlog (Creative Director, God of War)

Vad är ditt favorit PlayStation-spel hela tiden, på vilket system som helst?

Wow, det här är en väldigt svår fråga. Att plocka bara ett spel framför allt är nästan omöjligt för mig, men om jag skulle, skulle det vara Metal Gear Solid. Jag kommer ihåg att jag är helt bortskämd med historien, mekaniken och den övergripande presentationen på mitt första playthrough.

Vilken PlayStation-serie påverkar dig mest?

Jag skulle säga att Fumito Uedas spel (Ico, Colossusens Skugga, The Last Guardian) hade en känsla av känslomässig inverkan på mig. Storytelling i sin renaste form som förbinder oss alla som människor.

Vilket spel eller serie påverkar dig mest?

Uncharted-serien har verkligen drivit mig som utvecklare. De lyckades höja baren med varje enskild utgåva och producera en actionfylld spänningsresa med huvudrollerna som jag ville hänga med, och mekaniker som jag enkelt kan hämta och spela.

Vilket PlayStation-spel eller -serie eller -utvecklare har ändrat branschen?

Resident Evil-serien. Inte bara är de bra spel, men skaparnas vilja att uppfinna spelet så ofta är något som jag tycker positivt påverkar vår bransch. Resident Evil 4 förändrade verkligen hur jag tittar på att göra spel.

Mark Healey (Creative Director, Dreams)

Vad är ditt favorit PlayStation-spel hela tiden, på vilket system som helst?

Det är en kasta upp mellan Katamari Damacy och PaRappa The Rapper. Jag älskade hur off-the-wall och dumma dessa två matcher verkade vid den tiden. Jag är en riktig sucker för nyhet!

Vilken PlayStation-serie påverkar dig mest?

Det ärligaste svaret måste vara LittleBigPlanet. Jag tillbringade en stor del av mitt liv och gjorde det ännu mer tid att njuta av att se samhället göra underbara saker med det!

Vilket spel eller serie påverkar dig mest?

Ledsen att vara tråkig, men jag ska säga LittleBigPlanet igen! Att se hur det var omtänkt av samhället är den största föraren för mig just nu för att göra drömmar och vilja ge mer makt till samhället för att se vad de ska göra med det.

Vilket PlayStation-spel eller -serie eller -utvecklare har ändrat branschen?

Av någon anledning sticker WipEout ut i mitt huvud; för mig markerar det en tid då spel började betraktas som ”kulturellt coola”.

Motohiro Okubo (Producent, Tekken 7 Soul Calibur 7)

Vad är ditt favorit PlayStation-spel hela tiden, på vilket system som helst?

Läs mer  Bästa Elder Scrolls-spel som du kan spela just nu

Det är en mycket svår fråga. Jag har spelat många spel sedan jag gick med i spelbranschen, och jag hamnade verkligen i några spel trots att jag bara planerade att kolla upp dem för företag. Minns mina skoldagar när jag var rent entusiastisk över ett spel själv var den första Ridge Racer mitt favoritspel som jag spelade mest på PlayStation. Jag betalade inte mycket uppmärksamhet åt Namco-logotypen på spelet, men det kunde ha inspirerat mig att omedvetet komma in i detta företag.

Få mer från din PS4 varje månad

Prenumerera via Print eller Digital till OPM för så lite som £ 16 / $ 9 för kvartalsvis digital prenumeration.

Vilken PlayStation-serie påverkar dig mest?

Mitt minne är för vagt för ett detaljerat svar på den här frågan, men jag antar Dragon Quest-serien. Det är ett mästerverk som har påverkat spelare i min generation under lång tid. Faktum är att jag blev förvånad över att många jag vet köpte den senaste titeln [Dragon Quest XI] trots att de är på 40-talet. Vid den tidpunkten måste det ha varit svårt att föreslå att den traditionella och den nya tillsammans smälter när den serien började utvecklas, vilket var helt fräsch. Dragon Quest-serien har en mycket lång historia och påverkar fortfarande gamla och nya spelare, vilket verkligen är en bra referens till mig.

Vilket spel eller serie påverkar dig mest?

Mitt första spel släpptes inte på PlayStation, men Virtua Fighter har varit ett stort inflytande för mig. Jag förväntade mig aldrig att jag själv i mina 40-tal skulle kunna använda den kunskap som vunnits under mina tonåren. Egentligen tror jag inte att jag någonsin har sagt någon på jobbet som jag älskar Virtua Fighter.

Vilket PlayStation-spel eller -serie eller -utvecklare har ändrat branschen?

Det är ett liknande svar på # 2, men jag antar att Final Fantasy VII var utlösaren för dessa nu-i-40-personer att köpa PlayStation vid den tiden, även om de inte hade mycket pengar. Jag tror att Final Fantasy-serien fortfarande leder den senaste visuella tekniken på PlayStation.

Keita Iizuka (Producent, Code Vein)

Vad är ditt favorit PlayStation-spel hela tiden, på vilket system som helst?

Jag gillar Monster Hunter, Sengoku Basara och Dark Souls serien. Men jag gillar också äventyrsspel som Danganronpa och Stein’s Gate.

Vilken PlayStation-serie påverkar dig mest?

Det är Heavy Rain, som släpptes på PS3. Jag gillar historiens flera ändringar, där resultatet ändras beroende på de olika karaktärernas beteende. Jag gillar också dess unika arbetssätt som känner att du knyter till karaktärens rörelser. Innan det spelade jag inte utländska äventyrsspel. Sedan jag spelat detta spel har jag blivit en stor fan och började spela Beyond: Two Souls, Murdered: Soul Suspect, and Until Dawn.

Läs mer  Madden 22 gratis provversion startar i morgon på alla plattformar

Vilket spel eller serie påverkar dig mest?

The Dark Souls-serien. Självklart har det egenskaper som ett ”attraktivt universum” och ”hög svårighet” som får mig att vilja utmana om och om igen. Men i synnerhet tror jag att nätverksspelet är väldigt roligt eftersom det ger användarna ett co-op multiplayer eller strider som fokuserar på rollspel.

Vilket PlayStation-spel eller -serie eller -utvecklare har ändrat branschen?

Square Enix, tack vare Final Fantasy VII och Xenogears. Dessa spel utnyttjade hårdvarans funktioner.

Mathijs De Jonge (Creative Director, Horizon Zero Dawn)

Vad är ditt favorit PlayStation-spel hela tiden, på vilket system som helst?

Metal Gear Solid på PlayStation 1 är min favorit. När det släpptes var detta spel banbrytande när det gällde sin filmliga presentation. Men det gjorde så mycket mer; Stealth-åtgärden var utmärkt och historien var gripande och seriös, men också lekfullt injicerad med ljuva ögonblick. Och då fanns dessa otroligt otroliga gameplaymoment som kampen med Psycho Mantis. På något sätt lyckades spelet under den här chefsstriden att fly från min TV och gå in i mitt vardagsrum, vilket var läskigt och koll på samma gång! Hittills kommer jag fortfarande ihåg exakta detaljer om min omgivning just nu när det hände, eftersom det gjorde så djupt intryck.

Vilken PlayStation-serie påverkar dig mest?

Under årens lopp har många spel påverkat mig som utvecklare, men den som står upp är The Last Of Us, som jag först spelade på PlayStation 3. Slutet var djupt rörande, något jag sällan hade upplevt i ett videospel. När vi utvecklade Horizon Zero Dawn beslutade vi att vi ville att detta skulle vara ett av målen för vår historia också.

Vilket spel eller serie påverkar dig mest?

Jag tar inspiration från många olika spel, filmer, tv-serier och böcker, men ett spel som vi ofta refererar till när man utformar kampscenarier är Resident Evil 4. Det här spelet är en helig grader när det gäller planlösning, fiendens design och mekanik design.

Vilket PlayStation-spel eller -serie eller -utvecklare har ändrat branschen?

Den skillnaden går till Ico. Spelet är ett verkligt konstverk. Dess minimalistiska designmetod, och samspelet mellan de två huvudpersonerna, Ico och Yorda, skapade en unik och rörlig upplevelse som inspirerade många utvecklare, och fortsätter förmodligen att göra det.

David Lee (Gemensam chef, Days Gone)

Vad är ditt favorit PlayStation-spel hela tiden, på vilket system som helst?

Det är Infamous 2. Jag kommer tillbaka till det här spelet varje år och har så mycket roligt med det! Kampen, berättelsen och karaktärerna är de bästa. Jag kommer aldrig bli trött på Zeses dåliga skämt.

Läs mer  Dark Souls-regissören "djupt rörd" av Golden Joystick Ultimate Game of All Time-priset

Vilken PlayStation-serie påverkar dig mest?

Ratchet Clank-serien. Varje spel i serien är en fantastisk att spela och har bra humor. Sprängningsrobotar och utomjordingar hjälpte mig alltid att slappna av efter en lång dag.

Vilket spel eller serie påverkar dig mest?

Tekken 3. Detta spel hjälpte mig att bryta ut ur mitt ”blyga” skal och visade mig FGC: s värld. Tekken och kampsspel i allmänhet är en konsekvent påminnelse om hur stor videospelgemenskapen kan vara.

Vilket PlayStation-spel eller -serie eller -utvecklare har ändrat branschen?

Uncharted-serien har haft en monumental effekt på videospelindustrin. Från sin berättande, högkvalitativ grafik, relatable tecken och roligt spel. Rekvisita till alla på Naughty Dog.

Paul MacGillivray (QA-bly, blod Sanning)

Vad är ditt favorit PlayStation-spel hela tiden, på vilket system som helst?

Om jag var tvungen att välja, skulle det troligen vara Metal Gear Solid 3: Snake Eater (PS2). För mig var det bästa Metal Gear-spelet med en otrolig historia, huvudperson, chefer och temasång. Inget annat spel kan du fånga, och sedan äta, en chefs ”sällskapsdjur” Också slutet. Bloodborne (PS4), Shadow of the Colossus (PS2) och Persona 4 (PS Vita) måste få ärade anmärkningar.

Vilken PlayStation-serie påverkar dig mest?

”För mig markerar Wipeout en tid när spel började ses som kulturellt coola.”

Mark Healey

Det måste vara Final Fantasy-serien. Final Fantasy VII var anledningen till att jag fick en PlayStation och var också den första JRPG jag spelade. Det var första gången jag upplevde ett spel med en sådan berättande, fantastisk musik och utmärkt turnbaserad RPG-spelning. Jag älskade absolut det! Jag är fortfarande en massiv FF-fan till denna dag.

Vilket spel eller serie påverkar dig mest?

Bloodborne / Souls serien. Det finns sådan vård, passioner och polska sätt i nästan alla aspekter av spelet. Jag respekterar verkligen hur utvecklarna lämnar spelaren för att räkna ut spelet på egen hand. Detta främjar verkligen prospektering och experiment och ger stor frihet åt spelaren. Detta leder också till svårigheten, du kan antingen ta dig tid att lära dig chefen eller du kan kalla på andra spelare om du bara vill fortsätta. Jag har slutfört varje själsspel.

Vilket PlayStation-spel eller -serie eller -utvecklare har ändrat branschen?

Metal Gear Solid serien och Kojima Productions. När Metal Gear Solid släpptes på PS1 definierades 3D-spel och spel i film. Varje ny post i serien har ytterligare raffinerad gameplay och storytelling. Nu är det väldigt vanligt att se spel med starka berättelser, men Metal Gear ställer verkligen baren för detta. Jag kan verkligen inte vänta med att se vad Kojima Productions gör med Death Stranding!

Denna artikel uppträdde ursprungligen i Official PlayStation Magazine. För mer bra täckning, prenumerera så du saknar aldrig ett problem.