Virtual reality-upplevelsen Squid Game kommer, och den missar helt poängen med Netflix-serien

Squid Game kan vara Netflix mest populära serie någonsin, men det verkar som om streamingplattformen helt har missat poängen med vad som gjorde den till ett sådant fenomen. Det gripande dramat som skapades av Hwang Dong-hyuk berättade historien om hundratals fattiga deltagare som lurades in i ett dödligt spel för att vinna ett kontantpris.

De hade inget annat val än att delta i en sadistisk variant av barnlekar, och varje deltagare fick ett nummer och tvingades kämpa för att överleva. Under de nio blodiga och brutala avsnitten fick publiken se älskade karaktärer dö på alltmer skrämmande sätt.

För mig var den första säsongen en av de mest skrämmande upplevelserna jag har haft som tittare. Den tvingade mig att fundera över vad människor kan göra när de pressas till det yttersta av fattigdom, och tack vare de utomordentligt begåvade skådespelarna och det otroliga manuset fick den mig att fundera över den moraliska frågan: ”Vad skulle du göra i den här situationen?”

Det var ett mästerverk av TV-berättande, och det är därför jag tycker att det är så obehagligt att se det reducerat till ett roligt virtual reality-spel som du kan spela med dina vänner. En ny trailer har släppts som har märkts som en ”helt uppslukande VR-upplevelse” från Sandbox VR i samarbete med streamaren, som du kan titta på nedan.

Som framgår av det korta klippet av hur det kommer att se ut, är spelarna inbjudna att delta i ”full body VR” när det lanseras den 29 september på utvalda Sandbox-platser. Upplevelsen bjuder in deltagarna till olika scenarier från showen, inklusive det kyliga ”Red Light, Green Light”-scenariot och det skrämmande ”Cross the Glass Bridge”-avsnittet. I trailern ser vi hur spelarna skrattar när de misslyckas och ”elimineras” i spelet där lagen ställs mot varandra.

Och enligt pressmeddelandet är det också en upplevelse som Michael Hampden, Creative Director på Sandbox, beskriver som något ”lättillgängligt och roligt för fans” att ta del av, vilket kommer att expandera seriens värld.

Ta ett djupt andetag, jag är helt för att låta fans hitta nya sätt att uppleva serier och filmer. Personligen älskar jag tanken på att kanalisera Joel och Ellie på Universal’s Horror Nights och komma in i Stranger Things värld på en uppslukande visning. Men det är något med det här som känns väldigt obehagligt.

Läs mer  Amazon avslöjar först på kraften, streamerns nya stora show med en elektrifierande twist

För mig handlar det om att det känns som en antites till vad serien stod för. Det finns inget sätt som jag skulle klassificera den visningsupplevelsen som ”rolig”, istället var den konfronterande och kraftfull. Jag vill inte skratta när jag faller till min död i en intimisering av en av de mest djupt obekväma scenerna jag har sett på skärmen.

Genom att reducera serien till bara en serie spel har man reducerat en enormt komplex diskussion till bara underhållning (om man ens kan betrakta tortyrbaserade spel som underhållning). Man bygger inte heller vidare på den här världen, som man hävdar i pressmeddelandet, utan man urvattnar den.

Franchisingframgångar är inget nytt. Det är inte ens nytt för Squid Game, som vi vet har gjorts till ett tvivelaktigt tävlingsspel som kommer att sändas på streamaren vid någon tidpunkt. Men istället för att skapa något som kan engagera med sin stora konst, känns det som att Netflix istället har tagit tillfället i akt att kapitalisera på det. Och det är den verkliga skammen.

För vad du ska streama på Netflix, kolla in vår guide till de bästa Netflix-programmen och de bästa Netflix-filmerna.

Frenk Rodriguez
Hej, jag heter Frenk Rodriguez. Jag är en erfaren skribent med en stark förmåga att kommunicera tydligt och effektivt genom mitt skrivande. Jag har en djup förståelse för spelbranschen och håller mig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna. Jag är detaljorienterad och kan noggrant analysera och utvärdera spel, och jag närmar mig mitt arbete med objektivitet och rättvisa. Jag tillför också ett kreativt och innovativt perspektiv till mitt skrivande och mina analyser, vilket bidrar till att göra mina guider och recensioner engagerande och intressanta för läsarna. På det hela taget har dessa egenskaper gjort att jag har kunnat bli en pålitlig och tillförlitlig källa till information och insikter inom spelbranschen.