Stranger Things-stjärnan Joseph Quinn och filmskaparna bakom Hoard om deras nya ”body horror of the mind”

Hoard, som bäst beskrivs av regissören Luna Carmoon (Nosebleed, Shagbands) som en ”body horror of the mind”, är en tarmvredande utforskning av sorg, kärlek och de saker vi fysiskt och känslomässigt inte verkar kunna bli av med.

Den unga Maria (Lily-Beau Leach) bor tillsammans med sin mamma Cynthia (Hayley Squires) i ett hem som för vissa framstår som en samlarlya – men för dem är det en fantastisk värld av magi som fungerar som en ”katalog” över deras kärlek. Äldre Maria (Saura Lightfoot Leon) tillbringar sina tonår med sin fostermamma Michelle, men har aldrig riktigt släppt taget om sin barndom – eller vad hennes mamma lärde henne. När en äldre pojke vid namn Michael (Joseph Quinn) dyker upp förändras allt – och Maria finner sig plötsligt konfronterad med traumat från sitt förflutna.

GamesRadar+ talade med Luna Carmoon, Saura Lightfoot Leon och Joseph Quinn om skapandet av Hoard, och allt mod, sorg (och korvrullar) som ingick i processen.

GamesRadar+: Vad lockade dig med manuset?

Joseph Quinn: Jag minns första gången jag läste det. Det är ett så märkligt manus, det är så störande och kraftfullt och strävar efter något riktigt extraordinärt. Manuset var uppenbarligen en mycket övertygande del av det, men den mest övertygande delen av det för mig var att arbeta med Luna. När jag träffade henne tänkte jag att det finns en aura kring henne som inte går att förneka och att hon är den mest filmkunniga person jag någonsin har träffat.

Och jag tror att om man strävar efter något sådant här som någon som älskar konstformen så mycket, så går hon hela tiden mot de mytiska aspekterna av film och hittar det mer intressanta sättet att berätta historien i manuset. Så jag blev förförd av det, och av henne.

Saura Lightfoot Leon: Det fanns så mycket utrymme för tolkning i manuset, så jag var verkligen nyfiken på att se hur hon lyckades med det, och jag ville vara en del av den resan. Det var i samma ögonblick som jag läste [manuset] som jag fick provfilma – jag var så förvirrad och kände så många saker. Språket som används i Hoard är inte min bekvämlighetszon, det är inte min vanliga dialekt. Och allt jag ville göra var att förstå det och leva med det. När jag inte förstår och känner mycket tar något över.

Jag fick bara två scener, och de var så tagna ur sitt sammanhang och jag tänkte: ”Vad är det som händer? Men jag började genast improvisera. Jag tänkte: ”Jag måste ta reda på det själv. När man får ett frö som är så vackert och mystiskt och som har det här elementet av magi som man vill ha, då måste man utforska det. Det var precis som att nysta upp ett paket. Det var en resa som var väldigt vacker och väldigt personlig för mig.

Joseph Quinn i Hoard

(Bildkreditering: Alpha Violet)

På tal om dialekten och språket i filmen känns det som om vissa citat och fraser fortfarande finns kvar i mitt huvud. Är det den effekt du ville att filmen skulle ha på tittarna?

Luna Carmoon: Det är ganska roligt eftersom det inte bara är en viss dialekt – mycket sydöstra London – utan det finns nästan ett fantasiliknande element i de absurda scenerna. Jag jämförde det med hur folk pratar i filmer: ”Katten är i säcken, säcken är i floden.” Det är som en hel konstig syntax som [karaktärerna Maria och hennes mamma Cynthia] har byggt upp tillsammans och som är som konstig cockney-slang eller bara konstiga ordspråk som ingen i min generation eller ens äldre förmodligen känner till. Mina morföräldrar uppfostrade mig, jag bor fortfarande med min morfar, jag använder dem fortfarande. Jag tror att det är mycket sällsynt att träffa någon i min ålder som inte bara låter lite så här nu, utan som också använder dessa fraser. Det är som om någon har placerat en 80-årig kvinna i min kropp.

Läs mer  Kevin Feige avslöjar nästan en Kang-spoiler på Ant-Man 3 Red Carpet

Du sa nyligen att ”trots är den stora transformatorn”, och att du ursprungligen trodde att du skulle hålla filmen för dig själv. Kan du utveckla det?

LC: Jag tror bara att många av oss inte vill erkänna att gift och trots verkligen kan ge oss motivation, eftersom vi ibland likställer det med att inte vara ”ren” eller ”hälsosam” eller ”kärleksfull”. Och det är inte vad jag menar med det. Jag tror att det har varit en stor omvandlare för mig och jag önskar att jag visste andra sätt. Jag tror att jag en dag kommer att veta andra sätt och hur man skapar saker. Men du vet, trots och avvisande kan ofta ge dig kraft att bli vad du tror är bättre versioner av dig själv, vilket det egentligen inte är, men det är definitivt bränsle för mig ibland för att komma igång.

Och det är inte hela resan för ett projekt. Det föds ur illvilja och giftighet, och sedan förvandlas det till något riktigt läkande och blommar ut till något riktigt vackert. Och det är vad Hoards gåva var för mig.

Samma Deadline-artikel beskrev också filmen som en ”sinnets kroppsskräck”.

LC: Ja, det var så jag pitchade det. Jag pitchade den så på ett faktiskt fräckt sätt eftersom människor finansierar skräck mycket lättare i det här landet [jämfört] med andra saker. Så jag pitchade den som en kroppsskräck av hjärnan, men vad är mer skrämmande än att gå in i en psykos och få ett nervöst sammanbrott? När man är riktigt nere på botten kan man föreställa sig att det är lättare att hugga av sig fingret än att tappa förståndet. Och jag har upplevt det själv och tillsammans med många andra. Det är lättare att bryta ett ben än att uppleva att hjärnan får en riktig härdsmälta. Jag menar [det är en kroppsskräck] lika mycket som The Piano Teacher är en kroppsskräck.

Hoard

(Bildkredit: Alpha Violet)

Det finns delar av filmen som kändes väldigt Cronenberg för mig, särskilt järnet och det bokstavliga slickandet av sår. Kan du tala om vilka andra filmskapare som har haft inflytande på dig eller på det här projektet specifikt?

LC: Jag älskar Cronenberg. Jag älskar den mänskliga Cronenberg – Dead Ringers och Crash är mina favoritfilmer av Cronenberg. Som människans skrämmande natur: den är vacker och ful, men vi existerar alla på det sättet. Vissa av oss visar det för vissa människor och vissa av oss lever hela våra liv utan att visa den typen av fulhet för varandra. När det gäller influenser älskar jag brittisk film från sextio- och sjuttiotalen, tidig Ken Russell och allt hans dokumentära arbete – och Women in Love är en av mina favoritfilmer. Den är vacker. Michael [Quinns rollfigur] är definitivt en av de män som Ken Russell arbetar med, som Oliver Reed, Alan Bates, etc.

Jag älskar den tidiga [Paul] Verhoeven, som Specters och Turks Fruit. Visuellt, även i Michaels garderob, är det väldigt mycket när [han] bär den röda västen – det är precis som i Turks Fruit, och även förhållandet mellan [Michael och Maria] är väldigt mycket som det.

Läs mer  Är det bara jag, eller är "emo Parker" -scenen en spindelklassik?

Här i Storbritannien har vi British Film Institute och dessa två underbara killar, en av dem, William Fowler, de producerade i princip en serie filmer som kallas BFI Flip Side där de restaurerar filmer från sextio- och sjuttiotalen. En av [filmerna] är I Start Counting, som är helt fantastisk. Och när det gäller musiken hade Basel Curchins musik till den filmen ett enormt inflytande på hur jag ville att [Hoard] skulle låta. Jag ville inte att filmen skulle låta som nittio- eller åttiotal, utan snarare sjuttiotal. Och Jim Williams lyckades ta alla deras influenser och skapa ett ljudlandskap där de här killarna kunde vara loopiga och yra.

Hoard

(Bildkredit: Alpha Violet)

På tal om loopiness och svindel, ni två har en fantastisk kemi. Om du berättar för mig att ni aldrig träffats innan detta, eller att ni inte är gamla vänner, kommer jag att bli chockad.

JQ: Vi träffades innan vi började filma det här – vi tillbringade lite tid tillsammans och lärde känna varandra. Tack för att du sa att vi hade bra kemi. Det kändes verkligen spännande och roligt att arbeta med Saura, särskilt när man arbetar med någon som är otroligt begåvad och hängiven, det är bara en gåva eftersom det inte alltid är så. Och det utrymme som Luna skapade för oss att experimentera och att bara driva det så långt vi kunde och känna att det var tillåtet mellan oss båda och stöddes av Luna. Det är en riktig njutning och du kan inte tvinga fram det. Det är en produkt av den miljö som du befinner dig i.

SLL: Och vi befann oss i en miljö där vi hade en exceptionellt begåvad regissör och jag hade en exceptionellt begåvad motspelare. Så om du skapar den miljön kommer förhoppningsvis något att komma ut av det. Jag älskade att arbeta med Joe och jag älskade att träffa Joe och vi gick på några Michael och Maria-äventyr. De var riktigt roliga för mig eftersom jag fick träffa Joe, men sedan blev det ibland lite annat. Det blev Michael och Maria. Det var en ren fröjd. Och att sedan arbeta med Joe var faktiskt riktigt fascinerande eftersom jag tycker att den kemi man ser är vild. Den är djurisk.

Det är fascinerande eftersom man ser de här olika varelserna och sedan är det som om elektricitet uppstår. Det är fantastiskt att man kan se det, men jag kände det. Det är som en push-pull-grej. Det förändras hela tiden – det är bra friktion. Det var ett rent nöje att arbeta med dig. Och det är kul, vet du? När det är roligt och kommer från en plats av ljus och tillväxt känns allt bara enkelt.

Du nämnde ordet djur – jag skrev ner ”primal” en hel del i mina anteckningar. Det finns något så gutturalt och hjärtskärande i båda era framträdanden. Hur kom du in i dessa huvudrymder?

SLL: Jag älskar att använda musik. Jag använde mycket musik bara för att jag ville använda något som inte nödvändigtvis kändes tungt. Jag lyssnade på mycket ovanlig musik och jag skräddarsydde den. Jag överraskade mig själv. Ibland blandade jag bara vissa spellistor som jag hade gjort och det fyllde mig med något och sedan tillbringade jag tid ensam och gick sedan in i det.

Musik är väldigt känslomässigt. Det är en känslomässig utlösare. Jag ville fokusera på något som var lite nonsens som bara gav känsla och mening och sedan [kunde jag] bara fokusera på Joe och låta vad vi än gjorde hända.

Läs mer  Flash är den perfekta DCEU -finalen - men jag är inte redo att säga adjö

JQ: Ungefär samma sak, faktiskt. Att bara vara öppen för idéerna i stunden. Och jag antar att jag praktiskt taget var tvungen att lägga på mig lite [vikt] eftersom Luna ville att han skulle vara lite större. Så det gjorde jag. Massor av korvrullar, massor av korvrullar, [skrattar]. Och sedan var jag mest bara öppen för vad som hände där, för man kan egentligen inte planera någonting, särskilt inte parametrarna för det här projektet, jag tror att man bara var tvungen att vara där.

Hoard

Luna Carmoon, Joseph Quinn, Saura Lightfoot Leon och Oliver Lemming bakom kulisserna på Hoard. (Bildkredit: Alpha Violet)

Känner du lite press med tanke på att det här är ditt första projekt som släpps efter att du blev viral för din prestation i Stranger Things?

JQ: Jag filmade det här innan säsong fyra kom ut, vilket jag är väldigt tacksam för. Det här är en film som är helt oberoende av det. Uppenbarligen hände det och det var galet och jag är tacksam för det, men det var väldigt konstigt. Men den här filmen var helt fristående från det och det är härligt att vara en del av något som jag kollektivt känner att vi har ett stort ägandeskap över. Samtidigt som det är fantastiskt att vara en del av de stora franchises som många människor har höga förväntningar på, är det också härligt att berätta historier som känns närmare mitt hjärta på ett sätt och med människor som jag bryr mig enormt mycket om och försöka få ut det i världen. Det är en helt annan sak och lika viktigt.

Det finns alla dessa tysta små chockmoment i hela filmen, och jag älskar hur de är inlagda – särskilt i kontrast till de mycket högljudda kärleksdelarna av filmen. Kan du säga något om den här juxtapositionen?

LC: Ja, jag tror att det bara är livet, eller hur? Saker kommer till dig och ibland är de stora sakerna som händer dig internt, några av de största nyheterna är bara vardagliga och känns som ingenting. Du kommer hem från en hektisk arbetsdag och någon berättar att någon har dött eller så och så, och du går och känner den smärtan och sedan sätter du på vattenkokaren. Och jag tror att det är så livet och min erfarenhet ser ut.

Vad vill du att folk ska ta med sig från den här filmen?

LC: Det är upp till dem [skrattar]. Men ingen kärlek, sorg eller upplevelse är den andra lik. Om vi kunde mäta känslor, skulle det vara en lycklig värld eller en skräckinjagande värld? Men det faktum att alla kommer att känna något, något annorlunda, och uppleva något annorlunda är vad som gör film så speciell – och det är inte för mig. Jag gjorde den här filmen för mig, jag gjorde den här filmen för 14-åriga mig att upptäcka på Putlocker [skrattar].

Det faktum att andra människor ser den är bara ett konstigt perspektiv för mig eftersom den bara skulle stanna i en låda i mitt hamstrade sovrum. Så det är upp till alla andra, att göra vad de vill av det och jag bryr mig inte. Förhoppningsvis något.

Hoard hade världspremiär den 2 september som en del av Venice International Film Festival’s Critics Week. Ett premiärdatum har ännu inte meddelats, men filmen har förvärvats av distributören Alpha Violet. För mer information, kolla in vår lista över de mest spännande kommande filmerna 2023 och framåt.

Frenk Rodriguez
Hej, jag heter Frenk Rodriguez. Jag är en erfaren skribent med en stark förmåga att kommunicera tydligt och effektivt genom mitt skrivande. Jag har en djup förståelse för spelbranschen och håller mig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna. Jag är detaljorienterad och kan noggrant analysera och utvärdera spel, och jag närmar mig mitt arbete med objektivitet och rättvisa. Jag tillför också ett kreativt och innovativt perspektiv till mitt skrivande och mina analyser, vilket bidrar till att göra mina guider och recensioner engagerande och intressanta för läsarna. På det hela taget har dessa egenskaper gjort att jag har kunnat bli en pålitlig och tillförlitlig källa till information och insikter inom spelbranschen.