Netflix showrunner för One Piece pratar om Luffy, utmaningar och att övertyga motståndarna

Det verkar verkligen som att Netflix live-action-anpassning av One Piece, oavsett vilken måttstock du vill mäta den med, har fått en bra start. Efter att ha släppts i slutet av augusti har reaktionerna varit väldigt positiva, och anpassningen har till synes brutit live-action anime-förbannelsen.

Innan seriens första säsong släpptes hade GamesRadar+ möjlighet att prata med showrunnern Steven Maeda (som delar den äran med Matt Owens) om att komma så här långt, den största utmaningen i det årslånga projektet, att arbeta med skådespelarna och One Piece-skaparen Eiichiro Oda.

Följande intervju har redigerats lätt för tydlighet och längd.

One Piece

(Bildkredit: Netflix)

GamesRadar+: Hur bekant var du med One Piece i förväg? Och vad gjorde du för att förbereda dig?

Steven Maeda: Jag var bekant med One Piece, men hade inte gjort någon djupdykning. Jag hade läst lite, men inte riktigt fördjupat mig i det. Så när jag först hörde talas om serien tänkte jag: ”Det låter intressant, jag ska kolla upp det.” Och jag började läsa, och sedan fortsatte jag att läsa, och jag fortsatte att läsa.

Jag hade en ganska bra aning om att den första säsongen skulle bli East Blue, så jag tänkte: ”Okej, de första 100 kapitlen.” Och så slukade jag dem, och sedan slukade jag dem igen, för det finns så mycket material och man måste få in det i huvudet. När jag sedan började arbeta med serien fortsatte jag att läsa. Och så tänkte jag, vad är vi nu? 1089 kapitel eller något i den stilen? Odas värld bara fortsätter att växa.

Det finns mycket One Piece, och det är mycket arbete som läggs ner på det här! Men vad var den största utmaningen med hela den här grejen för dig?

Jag tror att den största utmaningen för mig var att hitta balansen i showen. Och vad jag menar med det är att fanbasen är så hardcore, de är så hängivna och så dedikerade till den här showen. Så, att vilja tjäna den fanbasen och få serien att kännas som, ”Ja, det här är One Piece!” En enorm utmaning bara i sig själv.

Men dessutom, om du bara får in fansen och ingen annan tittar, tror jag inte att serien blir bra. Så vi var också tvungna att se till att serien är tillgänglig för nya fans och att människor som tänker ”One Piece, vad är det där?” kommer att se trailern, klicka på den och säga ”Åh, jag är med, jag måste fortsätta titta på det här.” Så utmaningen från början till slut var att hitta balansen mellan hur mycket fan-service vi skulle göra och hur nära vi skulle hålla oss till den ursprungliga mangan, och hur mycket vi skulle hitta på och låta serien vara sin egen grej.

Netflix One Piece stillbild med alla stråhattar från serien på Going Merry

(Bildkredit: Netflix)

Hur gick du tillväga för att se till att ni hade rätt Luffy, och så vidare? Och hur var det att arbeta med skådespelarna?

Skådespelarna var anmärkningsvärda. De var verkligen fantastiska. En så olikartad grupp skådespelare som kom från hela världen. En av de saker som var bra med rollbesättningen var att Oda-san, i en av sina SBS-anteckningar från många år sedan, fick en fråga: vilken nationalitet skulle Stråhattarna ha om de var från vår värld? Och han svarade med olidliga detaljer. Så vi tog det och körde med det.

Luffy, vi visste att vi ville titta på Brasilien, Sydamerika och Centralamerika. Vi visste att vi ville att Zoro skulle vara japan. Vi visste så många saker att vi hade ett ben som Oda själv hade välsignat. Så vi tänkte: ”Det här är en bra idé, det är en bra möjlighet.”

Läs mer  Nyheter om The Witcher säsong 4 och allt vi hittills vet om Netflix-seriens återkomst

Rollbesättningsprocessen var svår, bara för att vi verkligen sökte efter rätt person, oavsett om de var kända eller inte. Det var inte en typisk typ av stjärncasting. Och vi hittade några personer som hade mycket erfarenhet och några som hade väldigt lite.

Och naturligtvis, som du nämnde med Luffy, var IÑaki Godoy ett sådant fynd. Om vi inte hade kunnat få med honom i showen vet jag inte vem som annars skulle ha kunnat göra det. Eftersom han är en så glad och genuin person, och vad du ser på skärmen och i intervjuer? Det är IÑaki, och det är lite svårt att tro eftersom han bara är den killen.

Och det var så roligt att se hur han först började ta med sig sin personlighet till rollen, men sedan verkligen började leva sig in i den och göra saker i rollen som inte var skrivna i manus, men som var perfekt Luffy. Det var som att han bara sprang iväg för att ta sig från en plats till en annan. Och man tänkte: ”Varför springer han? Jag vet inte, men det är toppen. Låt oss fortsätta med det!” Och så, ja, castingprocessen, jag känner att vi fick mycket tur, men också, vi hade bra människor som sattes framför oss.

Emily Rudd som Nami på en båt i stillbild från Netflix One Piece

(Bildkredit: Netflix)

Jag intervjuade Oda kort igår, och jag vet från den intervjun och från allt som har sagts offentligt, att han inte var rädd för att uttrycka sin åsikt om saker och att han var ganska-.

[skrattar]

-mycket involverad. Vilken typ av anteckningar hade han till dig? Var det något som du till slut var tvungen att ta strid för?

Ja, absolut. Titta på en skapare som har – han är ett geni. Det här är hans sandlåda, och vi leker bara i den. Med det sagt är åtta avsnitt TV inte 100 kapitel manga. Och därför var vi definitivt tvungna att göra en viss anpassning. Det är en anpassning. Om du gör en 1:1, ser jag inte poängen med det.

Med det sagt finns det en-till-en-ögonblick i showen som vi kände var saker som behövde vara så mycket som möjligt som en manga. Och sedan fanns det platser där vi tog oss vissa friheter i hopp om att det skulle kännas som att det kunde ha hänt i One Piece, även om det inte hände exakt på det sättet i mangan.

Så ja, Oda-san var väldigt egensinnig, väldigt utmanande och frågade oss ständigt: ”Är det där One Piece?” Och det var verkligen intressant för författarna och producenterna att lära sig One Piece från honom och från källmaterialet, men sedan också att se det översättas till alla våra avdelningschefer när vi började producera, eftersom det är en så brant inlärningskurva att förstå vad som är One Piece och vad som inte är det. Och jag hoppas att vi gjorde det mesta rätt. Men det var definitivt en utmaning för alla, och jag känner att vi klarade det.

Det är intressant att höra din åsikt om det, eftersom det naturligtvis finns massor av anpassningar där ute. Det finns så många inom så många olika genrer. Och originalen av dessa saker är fantastiska, men 1:1, om du inte är additiv, vad lägger du till i konversationen, eller hur?

Exakt! Exakt rätt. Och det var därför det första jag gjorde var… OK, hur ska vi strukturera detta, för om vi har åtta avsnitt för att berätta en historia, skiljer det sig mycket från kapitel i manga som inte nödvändigtvis har samma typ av inbyggd båge och känslomässighet till de åtta avsnitten. Vi gjorde ett par ändringar och lade till några saker som bidrar till faran, insatserna och känslorna. Vi gjorde tillbakablickar för alla, och jag var väldigt angelägen om att göra tillbakablickar för alla, även om det var väldigt dyrt att göra det. Men jag tror att det kommer att betala sig i spader.

Läs mer  Ted Lasso -rollen delar sina favoritmoment från showen

One Piece

(Bildkredit: Netflix)

Vilken är din favoritförändring som live-action-serien gör?

Jag skulle säga att det finns två förändringar som jag verkligen gillade och kämpade väldigt hårt för. Den ena var tidigareläggningen av marinsoldaternas jakt på Garp, Koby och Helmeppo, och att de karaktärer som egentligen inte kommer tillbaka i berättelsen förrän i kapitel 300ish i mangan fick komma in i berättelsen så att det kändes som om vi hade marinsoldater i hasorna som jagade oss.

Och sedan gav det oss också en möjlighet att berätta den riktigt fina versionen av Garp och Luffy-berättelsen där vi halvvägs genom säsongen avslöjar: ”Herregud, det är farfar!” Och även att se parallellen mellan Koby och Luffy när den ena försöker vara den bästa marinsoldaten han kan vara och den andra försöker vara den bästa piraten han kan vara. Det var en riktigt trevlig parallell i berättelsen – det var bara inte i den exakta tiden för de 100 kapitlen.

Det andra jag är väldigt stolt över är att jag tog upp Arlong och lät honom vara den stora skurken i säsong ett, så att säsong ett känns som om den har en struktur som börjar och slutar med East Blues resa. Men som också knyter an till Arlong som antagonist och som också knyter an till historien om Nami på ett sätt som verkligen betalar sig vackert i slutet av säsongen.

Under årens lopp har det funnits många möjligheter för Oda att göra något liknande tidigare. Vad skiljer den här från mängden, tycker du? Vad gör det annorlunda eller bättre så att det får Odas godkännande och faktiskt har passerat mållinjen här?

Jag tror att det här är rätt tid för den här berättelsen att komma ut. Tekniskt sett tror jag att visuella effekter har kommit till en plats där de, även om de är mycket dyra, är överkomliga för den här typen av program, och TV-program görs med tanke på att mycket tid och pengar spenderas på dem för att göra det rätt så att folk inte tittar och säger, ”Ah, du vet, effekterna är skit, det ser hemskt ut.” Ingen ville ha det så.

Så jag tror att det var tajming när det gäller tekniken, men det känns också som en berättelse för vår tid som behöver berättas. Om att följa sina drömmar – och Luffys superkraft har jag alltid sagt är förmågan att inspirera andra människors drömmar, inte att sträcka ut dem. Det finns där, men det faktum att han kan få dig att komma ihåg den dröm som du trodde var i ditt förflutna, och få dig att tro på det och att gå tillsammans med honom? Det är en fantastisk superkraft, och jag tror att det är något som behöver finnas ute i världen just nu.

Sanji ler i en stillbild från Netflix One Piece

(Bildkreditering: Netflix)

Du har arbetat med många stora serier [X-Files, Lost] genom åren, men det verkar rimligt att säga att detta, åtminstone internationellt eller globalt, är det överlägset mest högprofilerade arbete du har gjort.

Helt klart.

Hur närmar du dig showrunning något som detta? Skiljer det sig mycket från andra program? Eller finns det gott om överlappningar där?

Det skiljer sig mycket från andra program. I ett normalt sändnings- eller kabelschema spelar du in, du vet, kanske din pilot är 15 till 20 dagar, om du har tur. Och sedan är avsnitten sju, åtta, 12 dagar, eller något sådant. Den här serien spelades in som en långfilm.

Läs mer  Stranger Things säsong 5 kommer att börja filma i maj, avslöjar Star Noah Schnapp

Den tid och de pengar vi hade till vårt förfogande räckte till en långfilm och hade långfilmskvalitet, mycket nära det i alla fall. Det var definitivt att ta på sig en ny hatt för att kunna säga ”OK”. Jag har varit med om shower som varit mer tidskrävande när det gäller vad vi måste få gjort på en viss dag. Det här var annorlunda. Så sidantalet går långt ner som du måste träffa på en dag, vilket är bra eftersom du då har mer tid att spendera med det.

Antalet kulisser som byggdes av vårt fantastiska produktionsdesign- och konstruktionsteam; jag har aldrig gjort något liknande tidigare. Vanligtvis bygger man en uppsättning som Baratie, om man ens har råd med en uppsättning som Baratie, man bygger den och använder den inte bara under hela säsongen, utan man använder den under hela seriens gång. Baratie använde vi i två avsnitt och sedan revs den ner, och det krossade mitt hjärta att se hur mycket arbete som lagts ner på att sätta upp den och sedan få den nedtagen. Samma sak med Windmill Village. Den var med i två avsnitt i en flashback för Luffy – och revs ner. Och jag har aldrig gjort något liknande förut. Så det var en lyx och något som jag tror kommer att löna sig i det gigantiska omfång som du ser på skärmen.

Zoro håller flera svärd i luften i en stillbild från Netflix-filmatiseringen av One Piece

(Bildkredit: Netflix)

Hur ser en framgång för filmatiseringen ut för dig? Förutom, du vet, uppenbarligen en massa människor som tittar på det, siffrorna går upp, det är fantastiskt. Men vad skulle göra detta till en framgångsrik live-action-anpassning?

För mig handlar det återigen om att hitta rätt balans. Det lönar sig att hitta den balans där hardcore-fansen verkligen älskar serien och gillar atmosfären – även de saker som är annorlunda – och att nya fans kommer in och säger: ”Jag har aldrig hört One Piece men jag älskar det här. Nu vill jag läsa mangan, jag vill se animen.” Och jag kände likadant när jag först såg Game of Thrones. Jag tänkte: ”Vad är det här? Det här måste jag läsa!” Så det handlar om att få in båda lägren under samma tält och hoppas att alla är nöjda med det.

Och sedan tror jag att de människor jag verkligen vill ha, och det här är mitt eget ego, men de människor jag verkligen vill ha är de som är nejsägare som säger: ”Det här kommer aldrig att fungera. Live-action manga- eller anime-adaptioner fungerar inte, de är fruktansvärda över hela linjen.” Och jag har läst en del inlägg på sociala medier och annat där folk säger: ”Vågar jag säga att jag har sett trailern nu och är lite hoppfull inför det här?” Jag vill att de ska säga: ”Herregud, jag hade fel. Det här är möjligt, det går att göra, och de gjorde det i serien.”

Den första säsongen av live-action-serien One Piece finns för närvarande tillgänglig på Netflix. Om du redan är klar med det, här är några av de bästa Netflix-programmen att titta på just nu.

Och om du letar efter mer One Piece, specifikt, kan du kolla in våra intervjuer med Luffys IÑaki Godoy, Zoros Mackenyu, Namis Emily Rudd, Usopps Jacob Romero Gibson och Sanjis Taz Skylar.

Frenk Rodriguez
Hej, jag heter Frenk Rodriguez. Jag är en erfaren skribent med en stark förmåga att kommunicera tydligt och effektivt genom mitt skrivande. Jag har en djup förståelse för spelbranschen och håller mig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna. Jag är detaljorienterad och kan noggrant analysera och utvärdera spel, och jag närmar mig mitt arbete med objektivitet och rättvisa. Jag tillför också ett kreativt och innovativt perspektiv till mitt skrivande och mina analyser, vilket bidrar till att göra mina guider och recensioner engagerande och intressanta för läsarna. På det hela taget har dessa egenskaper gjort att jag har kunnat bli en pålitlig och tillförlitlig källa till information och insikter inom spelbranschen.