Warzone och Animal Crossing hjälper min ADHD och ångest – jag frågade en psykolog varför

"Call (Bildkredit: Activision)

Call of Duty: Warzone och Animal Crossing: New Horizons är inget lika. Den ena är en härdad battle royale, den andra är en söt livssim. Men som en 31-årig kvinna som diagnostiserats med både generaliserad ångestsyndrom (GAD) och uppmärksamhetsbrist hyperaktiv störning (ADHD) under de senaste två åren har dessa två spel varit de strukturella stödkolumnerna som höll mitt mentala välbefinnande . De centrerar mig på sätt som att träna, titta på film eller göra pussel inte gör det, och det senaste året har jag undrat hur två diametralt motsatta spel lyckades repa samma mentala klåda.

Det är viktigt att notera att jag också träffar en terapeut och en psykiater för mina tillstånd, eftersom spel på inget sätt ersätter medicinsk behandling. Om du kämpar med din psykiska hälsa, sök professionella åsikter och stödsystem.

Att bo i New York i början av pandemin var oerhört stressande, eftersom jag tillbringade cirka sex månader knappt lämnade min lägenhet. Istället gick jag vilse i Animal Crossing: New Horizons -världen och fann fred i sin alternativa verklighet. De senaste månaderna har varit en annorlunda kamp, ​​eftersom det verkar som om min hjärna äntligen har insett att jag tillbringat långt över ett år mestadels ensam i samma lägenhet, vid samma skrivbord och deltog i en nu enformig vardag . Nu är det enda spelet som tystnar min bullriga hjärna och driver ut påträngande tankar Call of Duty: Warzone.

Så hur lyckas två väldigt olika spel hjälpa både min GAD och min ADHD under en särskilt svår tid? Det visar sig att det finns empiriska bevis på att tv -spel kan hjälpa oss på överraskande sätt, men vilken typ av spel som hjälper och hur de gör det är olika för alla. Så jag pratade med Dr Rachel Kowert, forskningschef på Take This, en ideell psykisk hälsa som tjänar spelindustrin, för att lära mig mer om lekmotivationer, spel och mental hälsa.

Spela motivationer

"Quantic

(Bildkredit: Quantic Foundry)

I sin YouTube -serie Psychgeist hjälper Dr. ”I stort sett är vi motiverade att spela spel för att de är roliga”, säger hon till mig. ”Men de ger oss också en känsla av prestation. De ger oss en känsla av frihet, en känsla av autonomi, och de ger oss en känsla av närhet till både andra spelare och även karaktärer i själva spelen.”

Det finns specifika skäl till varför individer dras till vissa spel, och vilka typer av spel som kan framkalla den typ av svar som Dr Kowert nämner ovan – allt är baserat på våra personligheter. ”Det som tjänar dig tjänar mig annorlunda”, säger Kowert. Det är där spelmotiveringar spelar in. I sin video ’Jargon Shmargon: Play Motivations’ refererar Kowert till doktor Nick Yees modell för spelmotiv från 2007, som initialt delar upp spelarmotivationer i tre breda kategorier: nedsänkning, prestation och social. Dessa tre spelmotiveringar stämmer överens med de tre breda principerna för självbestämmande teori: autonomi, kompetens och anslutning. Självbestämmande teori antyder att människor motiveras att växa av de tre medfödda psykologiska behoven, som är universella i olika kulturer.

Läs mer  Bungie vill att du ska testa Destiny 2 12-player raid glitch innan den är borta

En förfinad modell av spelmotiv från Quantic Foundry (grundad av Yee) föreslår att det finns sex breda motivationer som hjälper spelare att välja vilken typ av spel de vill spela: action, socialt, behärskning, prestation, nedsänkning och kreativitet. Inom dessa kategorier finns två delkomponenter vardera, som ”spänning” som ligger under actionmotivationen (ses hos spelare som ser fram emot att tävla runt Mexiko i Forza Horizon 5), eller ”kraft” under prestationsmotivationen (ses i Destiny 2 -spelare som hittar tröst för att göra siffror större).

Efter bättre förståelse för dessa spelmotivationer kan jag nu analysera med Dr. Kowert vad Animal Crossing och Warzone exakt gör för mig och hur mina psykiska störningar manifesterar sig.

Djur lugnar nya horisonter

"Animal

(Bildkredit: Nintendo)

Det är inte svårt att linda huvudet om varför Animal Crossing kan fungera som en salva för ångest. Det är otroligt lugnande och gulligt, och i New Horizons värld kan inget dåligt hända dig. Men jag spelar inte Animal Crossing bara på grund av dess lugnande vibbar: en av mina största spelmotivationer är prestation, så i början av pandemin skulle jag spendera timmar på att försöka fånga en jäkla coelacanth.

”Om vi ​​går tillbaka till de tre kategorierna, eller hur? Prestation: du kan fiska, du kan ha en inteckning vid en tidpunkt då du kände att du inte kunde gå någonstans eller åstadkomma någonting”, förklarar Kowert. Jag frågar om den känslan av prestation har ett extra lager av mening för någon som jag, vars ADHD gör det svårt att slutföra dagliga uppgifter. ”Spel är riktigt bra på att fokusera uppmärksamhet, speciellt för personer med ADHD. Eftersom det är en ny upplevelse som ständigt förändras har forskning funnit att det är särskilt effektivt för att finslipa uppmärksamhet – speciellt för personer som har svårt att finslipa uppmärksamhet. Så det gör perfekt känna för dig, påpekar Kowert. ”Men det viktigaste här är den inre känslan, de känslor som är förknippade med att ha en känsla av prestation – det är ingen skillnad mellan hur det känns känslomässigt mellan att göra det i Animal Crossing och att göra det i den verkliga världen.”

I en tid då så många av oss kände oss instängda i våra hem och oförmögna att göra mycket annat än att bara existera dag för dag, sätta en fot framför den andra, gav Animal Crossing en ständig känsla av prestation. Och för någon som jag, som vid den tiden ännu inte hade en ADHD -diagnos och bara antog att den ständiga kampen för att slutföra uppgifter var normal, gav Animal Crossing mig genomförbara, mätbara uppgifter som alltid kändes uppnåbara.

Läs mer  GTA Online Los Santos Tuners-uppdatering lägger till ett nytt bilmöte socialt utrymme nästa vecka

""

(Bildkredit: Nintendo)

”När världen är mer kaotisk omkring oss söker vi sätt att hitta struktur och ordning på platser som vi kan.”

Dr. Rachel Kowert

New Horizons erbjöd mig också struktur när jag desperat behövde det. ”När världen är mer kaotisk omkring oss söker vi sätt att hitta struktur och ordning på platser som vi kan. Och det är det Animal Crossing är riktigt bra på – det är ett dagligt schema, och timmarna fungerar på samma sätt som våra, och säsonger fungerar på samma sätt som årstiderna där vi bor. Det ger oss en känsla av struktur och normalitet, förklarar Kowert. Så jag kanske knappt har lämnat den gamla, återvunna luften i min lägenhet hela förra sommaren, men jag lyckades gräva upp manilamusslor, fånga alla tillgängliga säsongsfiskar på mitt halvklot och döda på stjälkmarknaden – i Animal Crossing, det är.

Efter över ett år med ångest och okända, räcker dock inte prestationerna och strukturen för Animal Crossing för att hålla påträngande tankar eller skitbeteende (läs: överdrickande) på avstånd. Det är där Call of Duty: Warzone spelar in.

Calm of Duty: Warzone

"Call

(Bildkredit: Activision)

Vid eftertanke är det tydligt att tävlingsskyttar sedan mina sena tonåringar har bockat av mina motivationsrutor: action, socialt och behärskning. Men det finns ett annat lager till varför Call of Duty: Warzone är min favorit, och det har mycket att göra med min ADHD.

Kort efter att jag fick en lägenhet med min partner i augusti förra året (efter att ha bott tillsammans med tre andra personer), lyfte pandemierestriktionerna något i New York och han återvände till jobbet. Sedan dess har jag varit ensam i över 50 timmar i veckan och jag har märkt att min psykiska hälsa har blivit sämre, och jag har förlitat mig på alkohol eller ätit för att dämpa en bullrig hjärna. Det har faktiskt varit så dåligt att jag begärde att få screenas för ADHD för flera månader sedan och fick en ganska tydlig diagnos.

Jag förklarar för Dr. Kowert att jag ibland sätter på mig headsetet och spelar Call of Duty: Warzone i flera timmar när jag känner mig särskilt utspridd eller irriterad, och jag är nyfiken på att veta varför ett så högt/upptaget spel lyckas hjälpa centrerar mig. ”Kan du tala med vilken typ av klåda som kliar för mig?” Jag frågar. ”Prata om fokuserad uppmärksamhet”, skrattar doktor Kowert. ”Det är den yttersta änden av spektrumet. Jag skulle säga för dig, det handlar om att lugna världen och finslipa på något specifikt. Förstapersonsskytte är förmodligen det mest finjusterade uppmärksamhetsspelet du kan spela.”

Läs mer  Dragon Age 4-konceptkonst retar återkomsten av en grupp mördare

”Jag tycker att det är en riktigt bra återspegling av hur spel används för dig som ett centreringsverktyg, och jag älskar verkligen formuleringen som du använder där. Jag hoppas att du använder det i artikeln – hur det centrerar dig. För jag tror att en många tror att ett: spel gör inte det, och två: det verkar finnas ett allmänt antagande om att personer med ADHD som spelar spel – det kommer att göra deras ADHD -symptom värre. Och det är tvärtom. ”

Centreringstillfällen

"Animal

(Bildkredit: Nintendo)

I slutändan är spelmotivationer olika för alla, men spel tjänar samma funktion för oss alla. Mina skiftande motiv är ett bevis på det – Dr. Kowert föreslår att Animal Crossing och Warzone, trots deras skillnader, hjälper mig på exakt samma sätt. Förra året, när jag kände mig instängd, flydde jag till stranden av en slumpmässigt genererad Animal Crossing-ö för att träffa en helt ny byman. Nu, när jag är arg på mig själv för att jag kämpat mig igenom en arbetsdag, finner jag tröst i några Warzone -vinster. ”Utifrån ser de så olika ut”, förklarar Dr Kowert. ”Men på basnivå gör de samma sak för dig: fokus, autonomi, kompetens.”

”Jag tycker att det är riktigt intressant och viktigt och kritiskt att ha den här diskussionen”, säger Dr Kowert när vårt samtal går mot sitt slut. ”Dessa två spel tjänar samma funktion, de ger dig samma utlopp för att centrera dig själv, de ger dig samma möjligheter till prestation, släktskap och autonomi. Jag tror att det verkligen är kärnan i argumentet som jag tror att många människor är kommer att bli förvånad över. ”

Spel kan vara en kraft för gott på mer än ett sätt. Som hur Psychonauts 2 och dess mentala metaforer hjälpte vårt Hope Bellingham att bekämpa negativa känslor.