Halo Infinite har tagit mig och mina vänner tillbaka till 2007

"Halo (Bildkredit: 343 Industries)

2007 var en enklare tid. Xbox 360 hade varit ute i två år, franchiseföretag släppte inte nya spel varje räkenskapsår, och Microsofts Halo var större än vissa storfilmer. Så när Halo 3 släpptes den 25 september 2007 dominerade det det kulturella samtalet – det kändes som att alla jag kände hade tillgång till det och ville spela.

Med sociala medier fortfarande i sin linda och slumpmässig matchning online fortfarande farligt territorium för unga kvinnor, skulle mina gymnasieklasskamrater och jag planera under dagen för att slå oss ihop på Halo 3 när vi kom hem. Jag skulle spendera 20 cent på att sms:a mina lagkamrater (två killar som båda hette Steve), och vi körde matcher tills min mamma sa åt mig att gå och lägga mig.

År 2021 är det annorlunda. Spelare kämpar för att få tag på Xbox Series X på grund av brist på mikrochips, en ny Call of Duty-titel släpps var 12:e månad och Marvel-filmer tjänar mer pengar än någon riktigt kan förstå. Men mitt i allt detta har Halo Infinite lyckats slunga oss tillbaka till 2007 genom att erbjuda en gratis multiplayer som överskrider de flesta socioekonomiska gränser. Det har fört Halo tillbaka i förgrunden för det kulturella samtalet, engagerat både professionella och casual spelare på ett sätt som jag inte har sett sedan Apple kanske var mest känt för att göra MP3-spelare.

Vännens vädjan

"Halo

(Bildkredit: Microsoft)LÄS MER

"Halo

(Bildkredit: 343 Industries)

Debatten om Halo-geväret är död, länge leve Halo Infinite-stridsgeväret

De flesta av mina IRL-vänner spelar inte tv-spel så ofta som jag gör, vilket är vettigt eftersom det inte är deras jobb att göra det. Jag får då och då ett sms som frågar om jag stöder köpet av en ny enspelartitel, eller ett Instagram-meddelande som frågar om Apex Legends nuvarande tillstånd, men för det mesta existerar mitt spelliv samtidigt med mitt arbetsliv, och mitt personliga liv är istället knutet till barer och sport.

Halo Infinite har förändrat allt detta. Från det ögonblick som 343 Industries överraskade släppte free-to-play multiplayer, har min telefon översvämmats med meddelanden från vänner som jag bara någonsin skulle överväga casual gamers, om ens det. Inom några timmar efter lanseringen fick jag texter som ”jo, ska jag skaffa en Series S just nu?” och ”vad är din gamertag?”

Läs mer  Förvänta dig inte att en ny världskonsol släpps snart

Inom en dag efter överraskningssläppet jonglerade jag med spelsessioner med vänner jag fick när jag bodde i England, vänner jag har känt i decennier, mina vänners partner och till och med slumpmässiga som jag hade utbytt information med under en utekväll en gång på en gång. Sedan fanns det många branschvänner som använde Twitter och Discord för att utbyta gamertags och sätta upp sessioner, vilket översattes till en nästan konstant lineup av Halo-matcher. Människor som jag har arbetat tillsammans med i drygt två år tar nu ut handen för att sätta upp Halo-hänger, skickar meddelanden till mig på Slack för att fråga om mitt schema eller twittrar till mig för att gå med. Under min tid i spelbranschen har jag ännu inte upplevt en nästan enhetlig upptagenhet av ett spel för flera spelare – och det finns naturligtvis massor av andra gratis-att-spela-titlar där ute.

Det är något speciellt med Halo Infinite. Under en session med moderkortets Gita Jackson undrade hon högt om Halo Infinite var vad vi behövde i detta exakta ögonblick i historien. ”Animal Crossing var vårt sociala utrymme i början av pandemin, Halo Infinite är vårt två år in”, sa hon när vi kämpade för att samla kraftceller i en Stockpile-match. Truppen började skämta om att vi bara ville ”skjuta skit” efter nästan två års hantering av covid-19, och det är verkligen en del av lockelsen – men det som gör Halo speciellt är att den erbjuder så mycket mer än så.

Det sociala rummet

"Halo

(Bildkredit: 343 Industries)

Halo skapar roliga och minnesvärda ögonblick för flera spelare på grund av dess roliga och ibland absurda spelfysik. Det är svårt att inte skratta när en sju fot lång supersoldat trasslar över en klyfta och vänder på ena sidan som en kasserad leksak från Toy Story. Och det är omöjligt att inte känna ett behov av att dela den känslan med dina vänner, att visa dem det där löjliga klippet eller försöket att återskapa en fysikbrytande manöver.

Men det var Halo 3:s debut på toppen av Web 2.0-skiftet (som ledde till skapandet av sajter som YouTube, Reddit, Facebook och Twitter), som gjorde det lika mycket av en social rörelse som det var ett spel. Under 2007 kunde fler och fler spelare skapa sina egna spelklipp eller fånga lustiga ögonblick och ladda upp dem till internet, vilket resulterade i en mängd Halo-innehåll till hands för alla fans.

Läs mer  Varför är dörrarna så stora i videospel? Vissa utvecklare förklarar

YouTube-videor som 100 sätt att dö i Halo 3 eller bästa Halo 3-döden någonsin har miljontals visningar och tusentals kommentarer, vilket tyder på en subkultur som existerar i skärningspunkten mellan Halo och internet. Jag skulle själv spendera timmar på att leta efter roliga klipp eller långa videor med tips och skicka de bästa till mina lagkamrater via AOL Instant Messenger eller e-post.

Med tillkomsten och den ökade populariteten för TikTok och meme-konton känns Halo Infinite som att den skapar en liknande övergripande subkultur som den som Halo 3 skapade för länge sedan. Jag och mina vänner sms:ar varandra med länkar till löjliga trickbilder, lustiga dödssamlingar och tips om hur man kan maximera effektiviteten i Cindershot. Jag har flera gruppchattar på gång som antingen är en störtflod av Halo Infinite-memes eller enradiga texter med ”u på?” Jag har inte känt att detta är inkopplat i Halo sedan jag gick i gymnasiet, och jag är väldigt avlägset från gymnasiet.

I en värld av minskande uppmärksamhet och nästan konstanta spelsläpp och uppdateringar måste flera ackord slås vid exakt rätt tidpunkt för att framgångsrikt skapa en speltidsanda. Halo 3 gjorde just det 2007, och Halo Infinite känns som att den är mitt uppe i det igen 2021. Mitt Twitter-flöde, min TikTok FYP (för dig-sida), min Instagram-inkorg, mina konversationer i baren – allt domineras nästan exklusivt av Halo Infinite. Men detta är inte förvånande. 343 Industries fångar känslan av de bästa Halo-versionerna och ger bort den känslan gratis. Inte konstigt att vi inte kan sluta prata om det.

Halo Infinite-rankad kommer att förstöra mitt liv och jag är okej med det.