För 30 år sedan traumatiserade de ursprungliga Street Fighter Comics fansen med Ken’s hemska död

När jag var nio år gammal 1993 kretsade mitt liv kring serietidningar och Super Nintendo – på många sätt, 30 år senare, gör det fortfarande det. Och i en annan bit av symmetri, min favoritspelfranchise från när jag var liten, Capcoms Venerable Street Fighter Series, får en ny post i sommar i Street Fighter 6.

Den kommande utgåvan har tagit tillbaka inte bara några av mina favoritminnen från barndomen, utan en av de mest traumatiska popkulturupplevelserna jag – och många andra unga fans – någonsin haft.

Tillbaka 1993 handlade det om Street Fighter 2, franchisets definitiva spel som, trots att han var en uppföljare, blev spelet mot vilket alla framtida poster i serien skulle mätas. Jag sugade uppriktigt på Street Fighter 2 när jag var nio, men jag älskade fortfarande att förlora runt efter rundan till min bästa vän.

Som standard, eftersom hans favoritkaraktär var Ryu, blev min Ken (och det är fortfarande). Så när de ursprungliga American Street Fighter Comics av ​​författaren Len Strazewski och konstnären Don Hillsman II kom ut i augusti 1993 – den månaden jag blev nio, faktiskt – jag var helt och förvirrande ärr av händelserna i den första berättelsen, som kretsade runt om Ken och hans vänskap med Ryu.

"Street

(Bildkredit: Malibu Comics)

Den ursprungliga Comic -serien i Street Fighter var så kontroversiell att Capcom faktiskt drog förläggaren Malibu Comics ’License för att skapa serien, som ursprungligen planerades som en månatlig pågående serie, efter bara tre nummer, som erkände av Malibu själv i en serie Epiloge som dök upp i den sista numret.

Så varför drog Capcom kontakten så snabbt? Vad var så traumatiskt att till och med nioåriga mig var förvirrad och upprörd när jag satte ner Street Fighter #2?

Det handlar om Ken Masters död. Den brutala, hemska döden av Ken Masters.

Malibu’s Street Fighter Comic ligger mellan händelserna i den första World Warrior -turneringen där Ryu slog – och ärr – Sagat, och den andra turneringen som är föremål för Street Fighter 2. Men det spelar snabbt och löst med etablerad Street Fighter Canon, Siktar på att skapa sin egen berättelse separat från spelens.

Berättelsen hoppar fram och tillbaka mellan flashbacks till Ken, Ryu och Chun-Lis ödmjuka början som triostudenter under samma mästare, och Kens moderna liv som en pensionerad fighter som har gått till en karriär i skådespel.

Läs mer  Fortnite First Person -läge: Vad vi vet hittills

Vi har redan vred något från gatufighterkanon här, men det är toppen av isberget – tro mig.

"Street

(Bildkredit: Malibu Comics)

I den moderna tidslinjen driver Ken av Balrog och hans goons som slog honom nådelöst tills Ken lyckas få överhanden. Men kampen är inte över, eftersom Sagat går in och avslutar den pummeling som Balrog och hans handlangare gav honom. Och när han är klar med att slå den ständigt kärleksfulla skiten från Ken, stakar Sagat honom till döds med en kniv.

Du läser rätt – Sagat dödar till synes Ken just där på sidan. Och för att göra saken värre slutar den andra numret av Street Fighter med att Ryu får ett paket som innehåller Ken’s Freakin ’Bloody hårbotten.

Så ja.

Ken’s Bloodied Rests i en låda räckte för att Capcom för att bestämma Malibu inte exakt hade franchisens intressen i hjärtat och dra i kontakten på serien, med bara Street Fighter #3 som fick det att skriva ut efter att titeln avbröts bakom kulisserna – En mycket speciell fråga som inkluderade en komo från Malibus egen superhjälte The Ferret.

Malibu utfärdade en sista förläggares anmärkning i Street Fighter #3 som avslöjade att Ken faktiskt skulle ha överlevt och lindra en del av fansens skräck. Det avslöjade också att komiken skulle ha förenat Ryu och Chun-Li tillsammans romantiskt och också skulle ha återlöst Sagat.

"Street

(Bildkredit: Malibu Comics)

Det finns fler, inklusive onda dubbletter av Ryu och andra hjältar, men det är allt en konstig avledning från Street Fighter Mythos som så småningom skulle utvecklas direkt i spelen av Capcom.

Allt detta sagt, så konstigt och lurigt som Malibu Street Fighter Comics är, de hade särskilt spännande konstverk av Hillsman, som gjorde karaktärerna i en västerländsk serier som de flesta fans inte hade sett dem avbildade i tidigare. Om inget annat, trots historiens bisarra natur, görs 1993 Street Fighter Comics på ett sätt som fortfarande är engagerande till denna dag.

Konstigt, kanske den längst varaktiga arven från Malibus Street Fighter Comic – bortsett från det är notoriskt hemskt falskt av Kens död – är namnet på Ken’s fästman, Eliza, som så småningom skulle komma in i andra Street Fighter Media.

Läs mer  Europa är vad Tears of the Kingdom skulle kännas som om Link var helt ensam, för alltid

Ken har naturligtvis varit en av de få Street Fighter-karaktärerna som dyker upp i varje officiellt spel i franchisen, tillsammans med Ryu och Chun-Li, som alla också kommer att ta centrum i Street Fighter 6.

Kan du inte få tillräckligt med kampspel? Här är bästa Fighting Games du kan spela just nu.

Frenk Rodriguez
Hej, jag heter Frenk Rodriguez. Jag är en erfaren skribent med en stark förmåga att kommunicera tydligt och effektivt genom mitt skrivande. Jag har en djup förståelse för spelbranschen och håller mig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna. Jag är detaljorienterad och kan noggrant analysera och utvärdera spel, och jag närmar mig mitt arbete med objektivitet och rättvisa. Jag tillför också ett kreativt och innovativt perspektiv till mitt skrivande och mina analyser, vilket bidrar till att göra mina guider och recensioner engagerande och intressanta för läsarna. På det hela taget har dessa egenskaper gjort att jag har kunnat bli en pålitlig och tillförlitlig källa till information och insikter inom spelbranschen.